Grilla frukost, lunch och middag – så maxar du hela dagen vid grillen
Grillen behöver inte bara vara en kvällsgrej. Med lite planering kan du använda din gasolgrill hela dagen – från frukost till dessert! Här är våra bästa idéer för en grilldag deluxe.
Frukost: Grillade frukost-wraps med ägg, bacon & ost
Ingredienser (4 wraps):
- 4 stora tortillabröd
- 4 ägg
- 8 skivor bacon
- 1 dl riven ost (gärna cheddar)
- 1 paprika, tärnad
- 1 liten rödlök, tunt skivad
- Smör eller olja till stekning
- Salt & peppar
Så här gör du:
- Förvärm grillen med stekplatta eller gjutjärnspanna.
- Stek baconet krispigt, lägg åt sidan på hushållspapper.
- Stek äggen lätt (gärna med rinnig gula) eller rör ihop dem till scrambled eggs med lite salt & peppar.
- Fyll varje tortillabröd med ägg, bacon, ost, paprika och rödlök.
- Vik ihop som en burrito och grilla på låg värme i 1–2 minuter per sida tills brödet fått färg och osten smält.
Tips: Servera med srirachamayo eller salsa!
Lunch: Smashburgare deluxe med karamelliserad lök och dressing
Ingredienser (4 burgare):
- 600 g nötfärs (gärna högre fetthalt)
- Salt & svartpeppar
- 4 hamburgerbröd
- 4 skivor cheddarost
- 2 gula lökar
- 1 msk smör
Dressing:
- 1 dl majonnäs
- 1 tsk dijonsenap
- 1 msk ketchup
- ½ tsk vitlökspulver
Så här gör du:
- Skiva löken tunt och stek den långsamt i smör på grillplatta i ca 15–20 min tills den är gyllene och söt.
- Dela färsen i 4 bollar. Hetta upp en plan grillplatta rejält.
- Lägg på bollarna och tryck ut dem hårt med stekspade – låt få krispig yta.
- Krydda med salt & peppar, vänd efter 1–2 minuter. Lägg på ost och låt smälta.
- Rosta bröden lätt på grillen. Bred på dressing, lägg på burgare och toppa med lök.
Tips: Servera med krispiga pommes eller grillade lökringar!
Middag: BBQ-ribs med glaze, coleslaw och grillad majs
Ingredienser (4 portioner):
Revben:
- 1 kg kamben
- Salt, svartpeppar
- 1 tsk rökt paprikapulver
Glaze:
- 1 dl BBQ-sås
- 1 msk honung
- 1 tsk chipotlepasta (eller chili efter smak)
Coleslaw:
- ½ vitkål, finstrimlad
- 1 morot, riven
- 1 dl majonnäs
- 1 tsk dijonsenap
- 1 tsk äppelcidervinäger
- Salt & peppar
Majs:
- 4 majskolvar
- Smör och flingsalt
Så här gör du:
- Förkoka revbenen i lättsaltat vatten i 1 timme – de blir då mjuka och saftiga.
- Blanda ingredienserna till glazen.
- Förbered coleslaw: Blanda alla ingredienser och låt stå kallt minst 30 min.
- Grilla revbenen på låg–medelvärme i ca 10 min. Pensla flera gånger med glaze.
- Grilla majskolvarna runt om och pensla med smör, toppa med flingsalt.
Tips: Avsluta med en kall öl eller lemonad till – grilllycka!
Dessert: Grillad ananas med kanel, honung & vaniljglass
Ingredienser:
- 1 färsk ananas
- 2 msk honung
- 1 tsk malen kanel
- 1 msk smör
- Vaniljglass till servering
Så här gör du:
- Skala och skär ananasen i 1–2 cm tjocka skivor eller klyftor.
- Smält smör, blanda med honung och kanel.
- Pensla ananasen och grilla 2–3 minuter per sida tills de får fina grillränder.
- Servera direkt med en kula vaniljglass.
- Tips: Prova även att ringla över lite rom för en vuxenversion!
👉 Se vårt stora sortiment av grillar – från frukost till fest