HELSTEKT KALKON MED GRÄDDSÅS
1 hel kalkon - ca 4-5 kilo
2 dl hackade örter, gärna salvia, timjan eller rosmarin blandat
1 apelsin
1 gul lök
1 morot
1 rödlök
1 kvist av timjan
5 lagerblad
Krossade svartpepparkorn, ca 10 stycken
1,5 tsk salt
Svartpeppar efter smak, ca 2 tsk
50 g smör
2 vitlöksklyftor
TILLAGNING
Börja med att plocka ut innehållet i kalkonen och rengör och torka ur kalkonen invändigt.
Fyll den sedan med apelsinen, lök, alla örter, salt och peppar. Bind ihop benen på kalkonen med ett steksnöre. Krydda kalkonen med salt, svartpeppar och pensla hela kalkonen med smöret. Täck kalkonen med aluminiumfolie och ställ in kalkonen längst ner i ugnen. Sätt på ugnen och värm till 175 grader. En kalkon på 4 kilo tar ungefär 4 timmar.
Ta ut kalkonen mellan varven och ös den med skyn som blir runt omkring. Det gör att skinnet blir extra krispigt och saftigt. Innertemperaturen närmar sig 70 grader kan du öka ugnens temperatur till 200 grader. Ta bort folien och stek den i ca 20 minuter till så att ytan blir extra bra. Sen kan du ta ut kalkonen och låta den vila i 15 min. Koka upp en gräddsås efter smak och tycke. Antingen använder du skyn från kalkonen eller gör en klassisk gräddsås med smör och vetemjöl.
Sötpotatismos
1,5 kg sötpotatis
1,5 dl syrad grädde
30g smör
Salt och peppar
Skala sötpotatisen, dela de i lite mindre bitar och koka dem mjuka i vatten som är lätt saltat. Häll av vattnet och mosa potatisarna till ett tjockare mos. Det gör inget om det är lite bitar kvar. Värm upp grädden och blanda sedan ner den tillsammans med smöret. Smaka av och tillsätt salt och peppar.
Servera kalkonen med gräddsås, potatismoset, tranbärssylt och brysselkål.