REGNBÅGSLAX MED BAKAD BLOMKÅL
Tillagningstid: 1 timme & 15 min
Till 4 personer
800g regnbågslax
1 kg polkabeta
2 kg blomkål
5 dl rapsolja
2 st citroner
Salt
Svartpeppar
1 msk fishseasoning från Epic Spice
200g rumsvarmt smör
2 st vitlöksklyftor
50 g spenat
1 st kruka dragon
1 st kuka dill
1 st smörgåskrasse
Gör såhär:
Salta regnbågslaxen på alla sidor och låt rimma snabbt, rubba in den ordentligt med fish seasoningkryddan och låt vila i ca 30min. Blanda ihop smör, saft och zest från citronen och smaka upp med ca 1tsk salt och peppar efter smak, täck blomkålen, sätt in i ugnen på 180 grader i varmluft i ca 35-45min. Den ska vara mjuk och fått fin gyllene färg. Koka polkabetor med skal på i lättsaltat vatten tills de är mjuka, skölj med kallt vatten och skala snabbt och dela ner de i mindre bitar. Markera i en kastrull med lite olja, riven vitlök och salt på låg värme och avsluta med citronjuice efter smak.
Plocka örter och klipp krasse, spara stjälkarna. Mixa stjälkarna med spenaten och täck med olja och smaka upp med salt (ev. citronzest), oljan ska vara grön och varm, så låt gå ca. 5 min på maxeffekt. Baka laxen i ugnen tills innertemperatur når 52 grader i 120 grader (varmluft), låt sedan vila, bränn av efter stund med en gasolbrännare för få ytan mörk. Dela ner blomkålen grovt och lägg i botten på en djup tallrik som en krans, bygg sedan vidare med polkabeta, bryt laxen i flakes. Ta ev. lite smör och skeda över maten, häll sedan oljan i mitten av tallriken och avsluta med örter som du strör över din mat. Dofta och njut sedan av den här fantastiska laxen!