Om oss

Fri frakt

logo

PÅ VÅR SPIS! - lågtempererad fläskkarre med äpple, purjolök, hasselbackspotatis & skysås


PÅ VÅR SPIS! - lågtempererad fläskkarre med äpple, purjolök, hasselbackspotatis & skysås


hero

GASSPISEN - 2021-08-19

stove

LÅGTEMPERERAD FLÄSKKARRE MED ÄPPLE, PURJOLÖK, HASSELBACKSPOTATIS & SKYSÅS


4 portioner

Tillagningstid ca 2h


  • 800 g svensk fläskkarré benfri
  • 700 g potatis Amandine
  • 1 st purjolök
  • 4 st Ingrid Marie äpplen
  • 50 g Bladpersilja plockad
  • 4 msk Maple apple seasoning
  • 2 dl vittvin
  • 100 g smör kallt
  • 1 dl panko ströbröd
  • 2 msk olivolja
  • Svartpeppar
  • Salt
  • Smör till stekning
  • Maizena redning.

GÖR SÅHÄR


Ruba in fläskkarre med äppelkryddan och salt. låt marinera någon timme. Stek köttet gyllene och lägg i en ugnsform, tillsätt ca 2 dl vatten i stekpannan, låt koka ur och häll i formen med. Sätt ugnen på 120 grader varmluft och baka köttet till 58 grader innertemperatur, låt vila. Skölj potatisen noga, skär snitt i potatisen med hjälp av träslev så det inte går rakt igenom potatisen utan håller ihop i botten. Lägg potatisen på en ugnsplåt med bakplåtspapper, och ringla över olivolja, salta och peppra och vänd runt, se till så snittytan är uppåt. Ställ in i ugnen på 200 grader varmluft i ca 20-25 minuter eller tills potatisen börjar öppna sig.


Ta ut potatisen och hyvla smöret på potatisen och lägg på panko och fortsätt baka i ugnen tills potatisen är mjuk och gyllene. Dela äpplena i grova klyftor och stek i smör på medelhög värme i stekpanna, krydda med äppelkryddan för få lite extra smak. Skölj purjolöken och dela ner den i små stubbar ca 3cm och stek lätt i stekpanna på medelhög värme tills den fått färg. Salta och häll på vin låt småkoka tills löken är mjuk och lyft sedan upp ur stekpannan.


Häll stek juicen från köttet i pannan och koka ihop snabbt, red av såsen med maizena om den blir för tunn i konsistens och smaka upp med salt och peppar. Värm 4 st flata tallrikar i micron snabbt, maten behåller värmen bättre då. Skiva karren i bitar, och lägg som en krans på tallriken, sedan potatisen, äppelklyftorna och purjolöken. Garnera med persilja och lite äppelkrydda. Håll upp skyn i en såskanna och servera rykande het i mitten av tallriken, andas in och ät av denna fantastiska rätt!


Smaklig måltid!



image image