Om oss

Fri frakt

logo

PEKANNÖTSPAJ


PEKANNÖTSPAJ


hero

GASSPISEN - 2020-11-16

recept

DRÖMMIG PEKANNÖTSPAJ

Tillagningstid: 1h

Till 8 personer


Pajdeg

50 g florsocker

90 g kylskåpskallt smör

2 1/2 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

1 äggula


Fyllnad

50 g smör

100 g pekannötter

2 ägg

1 1/2 dl ljus sirap

1 dl farinsocker

1 tsk vaniljsocker

1/2 salt

2 tsk mald kanel


Dekor

2 dl vispgrädde

2 msk lönnsirap

image

Gör såhär:

Mixa florsocker, smör, vetemjöl och vaniljsocker i en matberedare. Tillsätt äggula och mixa ihop det tills det blir till en deg. Plasta in degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader med en vanlig ugn).

Tryck ut den kalla degen i en pajform, gärna med löstagbar botten. Grädda sedan botten i 10-12 minuter tills degen har gyllene kanter och är ordentligt genombakad i botten. Låt svalna innan du går vidare med fyllningen.

Förbered fyllningen genom att smälta smöret. Dela pekannötterna grovt med sidan av en kniv och lägg alla nötterna i botten på pajskalet.


Blanda ihop ägg med sirap, farinsocker, vaniljsocker, salt och kanel ner i det smälta smöret i en skål. Häll över blandningen av nötterna och grädda pajen i ugnen ca. 35-40 minuter tills den har fått fin gyllene färg. Låt den sedan svalna i rumstemperatur.

Innan servering: Vispa grädden lätt och vänd ner lönnsirap och vispa ytterligare. Fyll en spritspåse med en öppen stjärntyll och fyll den med grädden. Spritsa sedan på pajen så som du vill. Njut!

image