RECEPT FRÅN TÄVLINGSVINNARE NATHALIÉ - RABARBERDRÖM
Svårighetsgrad: 3/5
Tillagningstid: 3h (ink frystid)
Till 4-6 personer
INGREDIENSER
JORDGUBBSPANNACOTTA
2.5 dl vispgrädde
1 gelatinblad, blötlagt i kallt vatten 5 minuter
1 tsk vaniljsocker
0.5 dl strösocker
150 g jordgubbar, mixade slätt
JORDGUBBSGEL
250 g jordgubbar (jag använde frysta)
0.75 dl strösocker (beror lite på hur söta jordgubbarna är)
0.75 tsk gelatinpulver (blomma i 1 msk kallt vatten, smält i micro och rör ned i jordgubbarna)
JORDGUBBSSKUM
1 gelatinblad
125 g jordgubbar, frysta
1,5 msk strösocker
0,5 dl vatten
0,75 dl jordgubbssaft, frånsilad
2 dl vispgrädde
SOUS VIDADE RABARBER
4 späda stjälkar rabarber
0.5 dl råsocker
0.5 dl vitt sött vin
1 vaniljstång
HAVRECRUMBLE MED PISTAGENÖTTER
50 g smör
0,75 dl havregryn
0,75 dl vetemjöl
0.5 dl grovhackade pistagenötter
3 msk rårörsocker
1 nypa flingsalt
JORDGUBBSPANNACOTTAN
Värm upp grädde, socker och vaniljsocker i en kastrull. Dra av från värmen och rör ned gelatinbladet. Rör ned jordgubbsmixet och häll upp i mindre silikonformar. Ställ i kylen tills de stelnar, sen in i frysen 2 h så de går att ploppa ur. Ploppa ur dem och ställ i kylen tills servering.
JORDGUBBSGEL
Lägg jordgubbar och socker i en kastrull. Låt koka upp, mixa slät och dra av från plattan. Rör ned gelatinet, sila, häll i en pipflaska och ställ kallt tills servering.
JORDGUBBSSKUM
Koka upp frysta jordgubbar, socker och vatten och låt sjuda ca 20 min utan lock. Sila genom finmaskig sil. Lägg gelatinbladet i kallt vatten, 5 min. Koka upp den frånsilade saften (spara bären till tex kompott eller servera till desserten), lägg ner gelatinbladet och lös upp det. Låt svalna och blanda ner vispgrädden. Häll upp i sifon 0.5 L och ladda med 2 patroner. Skaka och ställ i kylen ca 2 h.
SOUS VIDADE RABARBER
Sätt cirkulatorn på 75 grader. Skär rabarbern i lika stora bitar, vänd de i råsocker och lägg i en zippåse eller Stasherbag. Häll på vinet och dela vaniljstången, skrapa ur fröna och lägg ned frön och stång i påsen. Vidda i ca 20-30 minuter beroende på tjocklek på rabarbern. Spara vätskan som är i påsen. Reducera ned den i kastrull och vänd rabarbern i den innan servering.
HAVRECRUMBLE MED PISTAGENÖTTER
Sätt ugnen på 200 grader. Bryn smöret i en kastrull. Rör i havregryn, mjöl, pistagenötter och socker. Smula ut blandningen på en plåt med bakplåtspapper. Strö över flingsalt. Grädda smulorna mitt i ugnen ca 10 min. Rör om någon gång under tiden. Låt smulorna kallna.
FOTO/RECEPT
@NATTISMAT