RECEPT FRÅN TRAEGER - RÖKT LAX
Svårighetsgrad: 3/5
Preptid: 15 min
Tillagningstid: 4 h
Till 6-8 personer
Träpellets - Alder
INGREDIENSER
1 stor laxsida 1.1-1.4kg
200g Kosher salt
200g Brunt socker
Svartpeppar
STEG 1
Ta ur alla ben ur laxen. Blanda socker, salt och svartpeppar i en skål. Lägg en stor bit plastfolie på en rengjord yta. Plasten bör vara 15 cm större än laxbiten. Strö hälften av blandningen över ena sidan av filén och vänd sedan biten och strö över resten.
STEG 2
Vik in plastens kanter och linda in biten ordentligt. Placera den inslagna laxfilén i botten på en platt rektangulär bakform och placera sedan en likadan form ovanpå. Ställ sedan något tungt på formen så att vikten fördelas jämnt över laxen.
STEG 3
Låt laxen vila i kylskåp mellan 8-12 timmar. Ta sedan ur laxen ur plasten och skölj försiktigt. Placera med skinnsida nedåt på ett galler och klappa den torr. Placera en bakplåt under gallret och stoppa in fisken i kylskåpet igen och låt laxen torka över natten. Det gör att en hinna (pellikel) skapas över laxen och den gör att röken fäster bättre.
STEG 4
När laxen är redo att tillagas startar du din Traeger enligt instruktioner. Sätt temperaturen på ”Smoke Setting eller Super Smoke om du använder en WiFIRE-enabled grill. Värm upp med lockat stängt i 5-10 minuter.
STEG 5
Lägg laxen med skinnsidan nedåt direkt på grillgallret och rök i 3-4 timmar eller tills innertemperaturen är 66 grader celsius.
Smaklig måltid!